به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، شاید بدون هیچ شک و شبهه ای بتوان اصطلاح مثنوی 70 من کاغذ را به روابط نظامی بین ایران و آمریکا در زمان رژیم پهلوی اطلاق کرد.
بسیاری از مردم ایران با واژه هایی مثل فانتوم و اف 14 آشنایی و اطلاع دارند که این هواپیماهای آمریکایی در زمان رژیم گذشته برای نیروی هوایی ایران از کشور آمریکا خریداری شدند. اما بسیاری از مردم ایران با نیروی دریایی و شناورهای آن تا حدودی بیگانه هستند و شاید اطلاعات درستی از نیروی دریایی ایران و خصوصا گذشته این نیرو نداشته باشند.
نیروی دریایی ایران در دهه 70 میلادی به یمن دلارهای نفتی به سرعت پای در راه پیشرفت گذاشت و به خرید ادوات پیشرفته سطحی و زیر سطحی از کشورهای غربی دست زد؛ خریدهایی که بعضی از آنها متاسفانه به سرنوشت «شیر ایرانی تانک سفارش داده شده توسط ایران به انگلستان» دچار شده اند و دولت موقت با اتخاذ تصمیمات غلط و بدون مشورت و نظر خواهی از متخصصین و فرماندهان اکثر سفارشات نظامی ایران را که آماده برای تحویل بودند را لغو کرده و کشورهای غربی را به صاحبان بی زحمت و بی هزینه این تسلیحات تبدیل کرد.
ایران در عرصه دریا دست به خرید یک زیردریایی آمریکایی با پیشران دیزل الکتریک زد که در نیروی دریایی آمریکا با عنوان USS Trout(SS-566) در حال خدمت بود. واژه Trout به معنای ماهی قزل آلا است. این زیردریایی در سال 1952 وارد خدمت نیروی دریایی آمریکا شد.
این قزل آلای مکانیکی به وزن 2743 تن و طول 82 متر از سیستم پیشران دیزل الکتریک نیرو می گرفت و سرعتی در حدود 30 کیلومتر بر ساعت داشت، دارای 83 نفر خدمه بود و از 8 پرتاب گر 533 میلی متری اژدر نیز بهره می برد. همچنین این زیردریایی توانایی پایین رفتن تا عمق 210 متری آب را داشت.
در سال 1977 این زیردریایی یک دوره سنگین ارتقاء و نوسازی یک ساله را به منظور تحویل به نیروی دریایی ایران آغاز کرد. زیردریایی جدید نام «کوسه» را بر خود داشت. در دسامبر 1978 کنترل این زیردریایی به خدمه ایرانی تحویل داده شد ولی با پیروزی انقلاب بنا به دستور صادره از سوی برخی مقامات به ظاهر ایران دوست دولت موقت، کارکنان این شناور را ترک کرده و به ایران بازگشتند. این زیردریایی نیز سالها در آمریکا باقی ماند تا اینکه در سال 2009 به طور کامل اوراق شد.
* 4 ناوشکنی که سر از تایلند درآوردند
اما قرارداد دیگری نیز بین ایران و آمریکا به امضاء رسید که بر طبق آن قرار بود 4 فروند ناوشکن کلاس به اصطلاح کوروش به ایران تحویل شوند. این ناوشکنها با توجه به شرایط اقلیمی خلیج فارس طراحی و ساخته شده و برای انجام ماموریتهای جنگ ضد هوایی، ضد سطحی و ضد زیر سطحی و پشتیبانی از عملیات های آبی خاکی مناسب بودند.
این سری ناوشکن با وزن 9783 تن و طول 172 متر، از 4 سیستم توربین گازی نیرویی در حدود 86000 اسب بخار بدست می آورد که سرعتی در حدود 50 کیلومتر بر ساعت و بردی در حدود 11000 کیلومتر را برای این شناور به وجود می آورد. این شناور به دو توپ 127 میلی متری و دو توپ 6 لول 20 میلی متری و 8 فروند موشک ضد کشتی هارپون و موشکهای ضد هوایی استاندارد SM-2 و اژدرهای 324 میلی متر مجهز شده بود و همچنین توانایی حمل یک فروند بالگرد نیز داشت.
ناوشکن های فوق از سیستم های پیشرفته راداری برای جستجو سطح و زیر سطح و همچنین آسمان بهره می برد. قرارداد مربوط به این شناورها نیز بعد از پیروزی انقلاب لغو شد و نیروی دریایی آمریکا این 4 ناوشکن را به خدمت گرفت و نام آنها را به KIDD تغییر داد. در سال 2001 نیز این 4 ناوشکن در طی قراردادی به کشور تایوان فروخته شدند و هم اکنون در خدمت نیروی دریایی تایوان هستند.
پس از گذشت این سالها و عدم پیگیری حقوقی این پرونده ها توسط دولتهای مختلف، به نظر می رسد اطلاع رسانی تنها راه هوشیار کردن مجدد افکار عمومی و بخشهای مرتبط قوای 3 گانه برای پیگیری این موضوع است.
نوشته شده توسط :سادات علوی::نظرات دیگران [ نظر]