عزت الله سحابی عضوغیررسمی گروهک غیرقانونی نهضت آزادی در حالی در سن 81 سالگی درگذشت که همچنان در خط ضدیت و مخالفت با نظام جمهوری اسلامی قرار داشت. خبر مرگ وی با واکنش هایی مواجه بود که عجیب ترین آن یادداشت "علی مطهری" نماینده مردم تهران در مجلس بود که در روزنامه شرق درج گردید. وی سحابی را فردی متین خواند که پخته سخن میگفت و از استاد شهید مطهری تاثیر پذیرفته بود و در حالی که "اصل ولایت فقیه چندان برای او قابل هضم نبود"!، "دلگیر از جمهوری اسلامی" چشم از دنیا فرو بست!؟ وی در نهایت نتیجه میگیرد که «در مجموع ما با تیپ نهضت آزادی خوب برخورد نکردیم»! و اگر مطهری زنده بود «افرادی مانند مهندس سحابی با رضایت بیشتری از جمهوری اسلامی به جهان ابدی سفر میکردند»
* * *
آنچه علی مطهری از آن رنج میبرد، نگاه وارونهای است که متاسفانه وی گاه در تحلیل مسایل اجتماعی – سیاسی با آن مواجه است که آخرین آن طرح این ادعاست که : "سحابی دلگیر از جمهوری اسلامی چشم از دنیا فرو بست"!
به واقع ایشان گویا از انقلاب طلبکار است و با محور قرار دادن افراد، از انقلاب میخواهد که پاسخگو باشد که برای ایشان چه کرده است!؟ در حالی که این افراد و گروههای سیاسی هستند که وامدار و مرهون نظام اسلامی بوده و باید مشخص نماید که برای انقلاب اسلامی و ملت سرفراز ایران چه کرده اند؟ لذا اگر قرار باشد در این میان کدورت و دلگیری وجود داشته باشد، این ملت و نظام اسلامی است که از افرادی چون سحابی طلبکار است که چرا نان و نمک انقلاب را خورده و نمکدان شکسته اند!؟
* * *
آنچه که تاریخ بدان شهادت میدهد، آن است که این انقلاب اسلامی نبود که افرادی چون سحابی و دوستانش را از خود راند، بلکه حضرت امام(ره) (علی رغم میل باطنی) با اعتماد به جریان نهضت آزادی، در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی مهمترین جایگاه اجرایی کشور را به این جریان سپرد و مهندس بازرگان را به عنوان نخست وزیر دولت موقت منصوب کرد، در حالی که بیشتر اعضای کابینه وی را نیز افراد منتسب به این جریان شکل میدادند. این جریان به تدریج از صفوف ملت انقلاب فاصله گرفت و ترجیح داد تا با کناره گیری از قدرت، نقش اپوزیسیون و مخالف نظام اسلامی را بازی کند!
* * *
با این کارنامه سیاه باید گفت که نهضت آزادی و وابستگان به آن نه تنها طلبکار از جمهوری اسلامی نمیتواند باشد، بلکه بدهکار کامل به نظام اسلامی بوده، لذا تعبیر غلط علی مطهری را باید اینگونه تصحیح نمود که: «مرحوم مهندس سحابی بدهکار از دنیا رفت در حالی که ملت و نظام اسلامی از وی دلگیر بود«!
* * *
دوستی استاد با برخی از چهرههای عضو نهضت آزادی به دوران پیش از انقلاب بر میگردد که هنوز چهره واقعیشان آشکار نشده و عملکرد سیاه سه دهه پس از انقلاب آنها نیز ثبت نگردیده بود. هرچند همان زمان نیز معلم تیزبین انقلاب اسلامی به خوبی ابعاد انحرافی آراء و نظرات بازرگان را شناخته و انتقادات جدی به تفسیر پوزیتویستی وی از اسلام که در نهایت به سکولاریسم و نفی حکومت دینی ختم میشد داشت. دست اجل نیز فرصت نداد تا مطهری شاهد خیانتها و انحرافات بعدی نهضت آزادی باشد و خیلی زود در حالی که کمتر از سه ماه از پیروزی انقلاب اسلامی میگذشت به شهادت رسید.
* * *
مطهری اهل مدارا و مسامحه با جریانها و اندیشه های انحرافی نبود. مطهری در زمانه خود مهمترین خطر فکری را رواج اندیشه التقاطی میدانست که تلاش داشت تا قرائتی سوسیالیستی و چپ گرا از اسلام ارائه دهد. لذا با قاطعیت وارد میدان شد و به افشاگری علیه این جریانهای انحرافی پرداخت. مخالفت و جدایی از مرحوم شریعتی را نیز باید در چارچوب این روحیه تحلیل نمود.
با این ویژگی میتوان گفت که اگر مطهری زنده بود در صف اول افشاگری جریانهایی بود که مروج اندیشه های التقاطی این بار با گرایشهای راست و متاثر از مکاتب لیبرالی غرب میباشند بود که نهضت آزادی و عزت الله سحابی از جمله آنها بود.
* * *
خطاب به آقای علی مطهری باید گفت: «شاید اگر آیتالله مطهری که تاکید فراوان بر اسلام ناب محمدی(ص) و عشق ارادتی خاص به حضرت امام(ره) داشت، به آن زودی شهید نمیشد، افرادی مانند مهندس سحابی و همپالگیهایش در نهضت آزادی و جریان ملی – مذهبی فرصت جولان و عرض اندام نمییافتند!»
نوشته شده توسط :مهدی سعیدی::نظرات دیگران [ نظر]