نامگذاری سال 1392 به "سال حماسه سیاسی و اقتصادی"، توجه افکار عمومی را به اهمیت انتخابات پیش رو که قرار است در بیست و چهارم خرداد برگزار گردد دوچندان کرده است. و همه معتقدین به انقلاب اسلامی و ارادتمندان حکیم فرزانه انقلاب اسلامی در تلاشند تا با کمک به خلق حماسه ای بزرگ، در ارتقاء و تعالی عزت نظام اسلامی و سرفرازی ملت ایران سهیم باشند. در این بین یک سوال اساسی مطرح است که انتخابات خردادماه آتی چگونه میتواند به حماسه ای سیاسی بدل گردد و "مظهر آبروی نظام" شود؟
1- همانطور که رهبر معظم انقلاب نیز بدان اشاره داشته اند؛ «در درجهی اول ، گسترش مشارکت و حضور گستردهی مردم در انتخابات اهمیت دارد. شور انتخاباتی در کشور و حضور مردم پای صندوقهای رأی میتواند تهدیدهای دشمنان را بیاثر کند؛ میتواند دشمن را ناامید کند؛ میتواند امنیت کشور را تأمین کند. ملت عزیز ما در همهی نقاط کشور این را بدانند؛ حضور گستردهی آنها در پای صندوق رأی، در آیندهی کشور تأثیر دارد؛ در امنیت، در استقلال، در ثروت ملی، در اقتصاد، در همهی مسائل مهم کشور تأثیر میگذارد.»
اما صرف برگزاری انتخابات پرشور همه مولفههای یک حماسه سیاسی نیست! و در این بین ملاحظات و مولفههای دیگری نیز باید لحاظ گردد تا انتخابات مظهر حماسه سیاسی و آبروی نظام تلقی گردد.
2- حفظ "امنیت و ثبات و آرامش انتخابات" یکی از اولویتها و شاخصه های خلق حماسه سیاسی است. انتخابات همواره باید مظهر وحدت و انسجام ملی باشد که لازمه و نشانه آن وجود آرامش در انتخابات است. تشنج، درگیری و ناامن سازی فضای انتخاباتی، اقداماتی است که از تبدیل فرصت انتخاباتی به تهدیدی برای انسجام و امنیت ملی کشور حکایت دارد. اقدامی که معمولا با تحرکات و سناریوهای طرحریزی شده در بیرون از مرزها و حمایت ایادی داخلی دشمن و غفلت و سوء تدبیر جناحهای سیاسی داخلی و گاه هواداران نامزدها بوجود میآید. تجربه تلخ انتخابات 22 سال 1388 نشان داد که چطور غفلت برخی جریانهای سیاسی از این مساله موجب شد تا چهره حماسه مشارکت 40 میلیونی ملت ایران مکدر شده و حماسه بزرگ به فتنه عمیق دچار گردد! بیشک همه ملت و مسئولین باید دقت نمایند که از تکرار حوادثی مشابه در سال جدید جلوگیری شود تا خلق حماسه سیاسی معنا یابد.
3- یکی از شاخصههای انتخابات مطلوب مساله "سلامت انتخابات" است. رای ملت امانتی است که در اختیار مسئولین امر قرار دارد و ایشان موظفند که با تمام توان درحفظ و سلامت آن بکوشند. سلامت انتخابات هم به مرحله پیش از انتخابات و هم حین انتخابات و هم پس از انتخابات توجه دارد. به واقع تمام فرآیند انتخابات از زمان آغاز فعالیت سیاسی جناحها تا اعلام و تائید نتایج نهایی انتخابات باید مورد توجه و دقت نظر قرار گیرد.
حفظ سلامت انتخابات در گرو رعایت و پایبندی به قانون حاصل خواهد شد و عبور از قانون توسط هر یک از برگزارکنندگان، ناظران، نامزدها، احزاب و گروههای سیاسی و توده های ملت، بیشک صحت و سلامت را تهدید خواهد کرد. به واقع مسئول حفظ سلامت انتخابات تنها ستاد انتخابات کشور و شورای نگهبان نمیباشند، بلکه همه جناحهای سیاسی، نامزدهای انتخاباتی، رسانهها، هواداران و تودههای رای دهنده دراین میان نقش خواهند داشت.
4- یکی از عوامل موثر در خلق حماسه سیاسی "رقابتی بودن انتخابات" است. رقابتی بودن بدین معنا که با تکثر و تعدد نامزدهایی انتخاباتی حق انتخابات و گزینش برای رای دهندگان وجود داشته باشد. این مساله خود یکی از عوامل موثر در جدی شدن انتخابات و پرشور آن خواهد بود که موجب افزایش اشتیاق شرکت کنندگان در انتخابات خواهد شد.
5- عنصر موثر دیگر در رسیدن به انتخابات تراز جمهوری اسلامی، "فراگیر بودن انتخابات" و فراهم آوردن بستری برای حضور همه استعدادها و گرایشهایی است که به قانون اساسی و آرمانهای ملت اعتقاد داشته و برای اداره کشور برنامه دارند. به واقع انتخابات شایسته و حقیقی به صرف تعدد نامزدهاحاصل نخواهد شد، بلکه لازمه این تعدد، تکثر و تنوع افراد و سلیقهها و گرایشهای گوناگون خواهد بود که امکان انتخابهای مختلف را برای مردم فراهم خواهد آورد.
همه بخاطر داریم که رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیاناتش در ابتدای سال جاری در حرم مطهر ثامن الحجج(ع) فرمودند: «در انتخابات، همهی سلیقهها و جریانهای معتقد به جمهوری اسلامی باید شرکت کنند؛ این، هم حق همه است، هم وظیفهی همه است. انتخابات مال یک سلیقهی خاص، مال یک جریان فکری و سیاسی خاص نیست. همهی کسانی که به نظام جمهوری اسلامی و به استقلال کشور معتقدند، به آیندهی کشور اهمیت میدهند، دلشان برای منافع ملی میسوزد، باید در انتخابات شرکت کنند.»
6- یکی دیگر از شاخصهای مورد تاکید مقام معظم رهبری توجه به سلامت رقابتهای انتخاباتی است که تحقق آن در گرو رعایت اخلاق در میدان رقابتهاست. توجه به مسائلی از قبیل پرهیز از دروغ، تهمت و افترا، تخریب، بزرگنمایی مشکلات، اسراف، هزینهکردهای غیرشرعی، دادن وعدههای غیرواقعی، خرید رای و ... نمونهای از دغدغههایی است که توجه به آن میتواند متضمن سلامت انتخابات باشد. این اصول در سطوح مختلف رقابت انتخاباتی همچون تبلیغات، مناظرات و گفتگوها و مصاحبهها با رسانههای مختلف، یادداشتها و تحلیلهای مطبوعات وابسته به جریانهای سیاسی و همچنین رقابت نزد طرفداران و هواداران باید مورد توجه قرار گیرد.
7- آخرین مولفه قابل ملاحظه آنکه حماسه سیاسی وقتی بطور کامل خلق خواهد شد که فرآیند انتخابات به نحوی باشد که در نهایت شایستگان و صالحان بر مسند قدرت تکیه زنند. این مساله رمز تعالی و ارتقاء نظام اسلامی است که در آموزهای دینی نیز فراوان بر آن تاکید شده است. به واقع با انتخاب بهترین ها و شایسته ترینهاست که کارآمدی نظام اسلامی حاصل آمده و امکان رفع مشکلات کشور و تلاش مضاعف جامعه برای حرکت در مسیر توسعه و تعالی و آبادانی ایران کلید خواهد خورد. اگر سکان اجرایی کشور به همت و بصیرت ملت بدست "اهلان" و "محرمان" بیفتد آنگاه است که تلاش ملت برای خلق حماسه سیاسی به اوج و کمال خود خواهد رسید. انشاءالله
نوشته شده توسط :مهدی سعیدی::نظرات دیگران [ نظر]