لینک: مصاحبه با هفته نامه صبح صادق
پشت پرده «دیروز، امروز، فردا»
در گفت وگو با وحید یامین پور
اشاره: «رو به فردا» و «دیروز، امروز، فردا» برنامه های نام آشنایی بود که در اوج حوادث پس از انتخابات دهم ریاست جمهوری میهمان خانه های مردم شد. با توجه به اهمیت و نقش این برنامه در روشنگری حوادث و شناخت چهره های سیاسی به مردم بر آن شدیم گفت وگویی با مجری و طراح این برنامه ترتیب دهیم. آنچه در ادامه خواهید خواند حاصل گفت وگوی خبرنگار ما با «وحید یامین پور» مجری و کارشناس این برنامه است.
خلاصه مصاحبه:
¤ ماجرای این برنامه و اجرای آن چه بود؟
من یک برنامه ای به نام ایران 88 از اردیبهشت ماه 88 اجرا می کردم که در واقع تا قبل از انتخابات رویکرد تبیینی و تهییجی برای حضور حداکثری مردم در انتخابات داشت و بعد از انتخابات هم به جز گفت وگوی ویژه خبری تنها برنامه سیاسی سازمان بود که به تبیین وقایع بعد از انتخابات می پرداخت. این برنامه دو ماه و نیم ادامه داشت. از همان موقع در ذهن ما بود که سازمان باید به سمتی حرکت کند که در فضای شاداب تر سیاسی، گفت وگوی اساسی تری راجع به مسائل سیاسی روز داشته باشد. حالا در موضوع وقایع بعد از انتخابات یا هر موضوع دیگری. در واقع یک جنگ سیاسی باید طراحی شود.
¤ با توجه به این که این مدل برنامه ها که به اصطلاح برنامه های چالشی سیاسی است در برخی مواقع دردسرساز می شود، آیا در طراحی و ارائه این برنامه در سازمان مشکلی سر راه شما به وجود آمد یا خیر؟
مشکلات در هر کاری است، حتی در کارهایی که از صفر شروع می شود. البته صدا و سیما در تولید برنامه های سیاسی تجربه های بسیار خوب و ارزشمندی دارد و الآن برنامه های سیاسی بسیار خوبی در صدا و سیما تولید می شود. منتهی این که در شبکه سه برنامه ای با رویکرد جوانانه تر و چالشی تر در موضوع سیاسی تولید شود تجربه ای نداشتیم. نگاه اول من این بود که من نماینده مخاطب جوان در پرسیدن سوالات و طرح کردن دغدغه های فکری آنها هستم. طبعاً جوان ها با موضوع سیاست در واقع رویکرد مواجهه چالشی تر و شفاف تر دارند. بنابراین تلاش کردم که این خصلت جوانانه را در برنامه ها پیاده کنم. از طرفی انگیزه دیگرم استفاده از چهره های کمتر شناخته شده و چهره های کمتر معروف در حوزه فرهنگی و سیاسی بود و آن هم به این خاطر بود که برخی از چهره های سیاسی آن قدر در صدا و سیما حاضر شده بودند که شاید حرف های شان تکراری و جذابیتی برای مخاطب جوان نداشته باشد. من با همین نگاه میهمان ها را با مشورت مدیران صدا و سیما انتخاب می کردم و تأیید مدیران را می گرفتم و گاهی هم که از چهره های شناخته شده در برنامه استفاده می کردم مواجهه ام با آنها مواجهه متفاوتی با برنامه های سابق سازمان صدا و سیما بود.
¤ در برنامه «دیروز، امروز، فردا» و «رو به فردا» از یک سری مشکلاتی صحبت کردید مانند این که در دعوت هایی که داشتید یک سری اعلام می کردند که می آیند و دیگر پیدایشان نمی شد، یک عده مخالفت می کردند و حضور پیدا نمی کردند و... در رابطه با این مسائل و مخصوصاً نیامدن ها هم توضیحی بفرمایید.
بله. در قسمت های اول برنامه مشکل چندانی نداشتیم. در واقع میهمان ها فکر می کردند این یک برنامه عادی است و خیلی تبعات یا ملاحظاتی در کار نیست، منتهی وقتی که این برنامه یک باره مورد توجه و استقبال مخاطبان واقع شد و در حوزه های رسانه داخلی و خارجی جریان ساز شد، میهمان های ما هم با دشواری و ملاحظات زیاد دعوت ما را قبول می کردند. این ملاحظات هم خیلی ربطی به جریان های سیاسی نداشت. برای همه بود. منتهی ما موفق می شدیم مثلاً از طیف اصولگرا میهمان های مان را به هر صورت متقاعد کنیم که در برنامه حاضر شوند یا به عبارتی اقبال بیشتری داشتند ولی در دعوت از افراد جریان اصلاحات متأسفانه بعد از برگزاری چند مناظره جنجالی به یک باره به مشکل برخوردیم.
¤ اشاره می کنید کدام مناظره ها؟
بعد از مناظره آقایان شریعتمداری و کواکبیان و حتی خود آن مناظره هم ما با جواب منفی چهره های اصلاحات مواجه شدیم. بعضی ها خیلی صریح پاسخ منفی می دادند و نمی پذیرفتند بیایند و بعضی ها شرط و شروط عجیب و غریبی می گذاشتند که تحقق آن به معنی تعطیلی برنامه بود.
¤ در داخل برنامه ها آنچه مشاهده می شد این بود که عمده افراد حاضر از جناح اصلاحات رسماً اعلام می کردند که بحث فتنه که تصریح صریح مقام معظم رهبری بود را قبول ندارند، نظر شما در مورد این مسئله یعنی رد فتنه از سوی این افراد چیست؟
تلقی من این است که پذیرفتن و پایبند بودن به مفهوم فتنه تبعات سیاسی سنگینی برای یک جریان سیاسی در کشور خواهد داشت. در واقع آنها یا باید بپذیرند که سلایق سیاسی یا گرایش های سیاسی و رفتارهای سیاسی خودشان را تغییر بدهند و یا پایبند بمانند که در صورت پایبند بودن معنی آن این است که دیگر جایگاهی در بین مردم نخواهند داشت و احتمالاً در انتخابات بعدی موفق به رأی گرفتن از مردم نخواهند شد.
¤ تأثیر برنامه شما در این امر، یعنی عیان شدن چهره این افراد چقدر بود؟
بعضی چهره های سیاسی خیلی شفاف به من می گفتند که آمدن ما در این برنامه احتمالاً به معنای روشن شدن موضع سیاسی ماست و ما چون پاسخ دقیقی نمی توانیم در مورد ماجراهای بعد از انتخابات به مردم بدهیم بهتر است که درباره اش صحبت نکنیم.
¤ با توجه به این که شما با موضع گیری های روشن تعلق خود را به جناح اصولگرا اعلام کرده اید و موضع شما در برنامه در برابر افراد عمدتاً به سمت موضع اصولگرایی و دفاع از آن می رفت، در این رابطه نیز توضیح بفرمایید.
فکر می کنم که این ادعای گزافی است که بگوییم کسی بی طرف است. کسی از مجری بی بی سی یا صدای آمریکا انتظار ندارد که بی طرف باشد یا به نفع منافع انگلستان یا آمریکا یا رژیم صهیونیستی عملی انجام ندهد. ما در رسانه ملی کار می کنیم و من نماینده مردم در برنامه هستم. مردم گرایش خودشان را شفاف بیان کردند. هم در انتخابات، هم در 9 دی و هم در 22 بهمن. سوال هایی را مطرح می کردم که سوال های مردم بود. من اینجا در جایگاه قضاوت در یک محکمه قضایی نیستم که بشود گفت که تعلق به یک جناح سیاسی و از این دست درست نباشد. من سوال می کنم، نظر نمی دهم، می توانند به من انتقاد کنند که چرا این سوال ها را می پرسی. من هم پاسخ می دهم که این سوال های مردم است که از طرق مختلف به ما ارسال می شود. هم حضوری با خود من مطرح می کنند، هم از طریق تلفن های برنامه و سامانه پیامک و هم از طریق سایت شخصی خودم و من شفاف سوال های مردم را از میهمان ها می پرسیدم. هیچ مجری در صدا و سیما نیست که مصداق بی طرف باشد.
¤ نظرات مردم نسبت به برنامه شما چه در پیام های ارسالی، چه در تماس با برنامه و چه در وب سایت شما چگونه بوده است؟
استقبال مردم فوق پیش بینی ما بود. در نظرسنجی هایی که داشتیم مخاطبان برنامه ما از بسیاری از سریال های معروف تلویزیون هم بیشتر بود و تقریباً سابقه این چنینی برای یک برنامه گفت وگو محور در تلویزیون وجود نداشت. مردم به ما اظهار لطف دارند، البته همیشه انتقاداتی هم است که به ما منتقل می کنند، ما هم استقبال می کنیم. ولی خیلی از انتقادات هم ناشی از عدم آشنایی مردم با ساز و کار برنامه سازی و این نوع برنامه ها و نیز عدم آشنایی آن ها با جهت گیری های خاص سیاسی میهمانان است. اگر استقبال مردم نبود و نظر مثبت آنها و اقبال عجیب و غریب آنها نسبت به برنامه نبود ما اصلاً ادامه نمی دادیم و سری جدید برنامه را شروع نمی کردیم. سری جدید در اثر فشار و درخواست مردم از صدا و سیما بود که ادامه یافت.
¤ مهمترین برنامه ای که داشتید از جنبه های مختلف کدام مناظره یا برنامه بود؟
نمی خواهم بازار گرمی کنم ولی ما برنامه بی خاصیت و غیرمهم تولید نکردیم. یعنی همه میهمان های ما از یک جهتی میهمان های مهمی بودند و هر کدام از میهمان ها و حرف هایی که می زدند، مناسب و اثرگذار بوده من نمی توانم تشخیص دهم که مردم کدام را پسندیدند، البته از تماس هایی که مردم گرفتند می توانم بگویم این چند برنامه مثل برنامه آقای پناهیان، آقای ده نمکی، آقای سعید قاسمی، برنامه آقای نبویان و آقای شاکری و برنامه اخیر، برنامه آقای شمخانی از برنامه هایی بوده که خیلی مورد توجه مردم قرار گرفته است.
¤ چالشی بودن برنامه بین شما و مسئولان صدا و سیما مشکلی ایجاد نکرد؟
نه. من با مسئولان صدا و سیما مشورت می کنم و آنها نظرات شان را به من انتقال می دهند، ولی ما با آنها مشکل نداریم. طبیعی است که بالاخره آنها به عنوان ناظر سازمان نظراتی دارند و من هم پذیرای نظرات آنها هستم و کارم را کامل می کنم.
نوشته شده توسط :وحید یامین پور::نظرات دیگران [ نظر]