سفارش تبلیغ
صبا ویژن







"طی‌طریق" - اندکند رفرم‌هایی در جهان که بحق می‌توان نام «انقلاب» بر آن‌ها گذارد. انقلاب‌هایی که ساختار معیوب و منسوخ و البته متداول درگذشته را قلب و عکس کردند و با در انداختن طرحی نو، الگویی بدیع را بنیان نهادند.

رویداد انقلاب اسلامی را نیز می‌توان به عنوان یکی از بی‌بدیل‌ترین وقایع تاریخ معاصر ایران و جهان برشمرد. انقلابی که نه برای نان بود و نه برای اعمال آزادی‌های سکولار، بلکه انقلابی برای تحقق دیانت و مذهب و صد البته فرهنگ و مبانی اسلامی محسوب می‌شد.

از این روی، تحلیل انقلاب اسلامی ایران نه تنها در قاموس تعاریف معمول و مرسوم از انقلاب‌ها و رفرم‌ها در طول تاریخ جهان نمی‌گنجد، بلکه تفاوت‌هایی بنیادین و ماهوی با سایر دگرگونی‌های اجتماعی دارد.

ادامه مطلب...

  • کلمات کلیدی :

  • نوشته شده توسط :محمد زندی::نظرات دیگران [ نظر]
    با نزدیک شدن هر ساله به موعد آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها موضوع تفکیک جنسیتی در مراکز آموزش عالی کشور به یکی از متداول ترین و البته حساسیت برانگیزترین موضوعات روز بدل می‌شود.

    اگرچه پیش از این در مدح و مذمت چنین موضوعی عریضه‌ ها نوشته شده و سخنان بسیاری رانده شده است اما مع‌الأسف هیچیک از آنها پاسخ شایسته و قانع‌کننده‌ای را در قبال منتقدان عرضه نداشته‌اند.

    برای ورود به بحث اولین سوال مرتبطی که با شنیدن اصل تفکیک جنسیت در ذهن تداعی می‌شود، چرایی طرح این مسأله و چیستی مراعات و وجوب جداسازی جنسیت‌ها در بطن اجتماع و به تبع آن در سطح مراکز آموزشی و دانشگاه‌هاست.

    همگان بر این حقیقت معترفند که زن و مرد مکمل یکدیگرند بطوریکه برای به فرجام رسانیدن این تکمیل و بر حسب فطرت ذاتی و ضمیر خدادادی، خواهان برقراری ارتباط با جنس مخالف و در نهایت تزویج هستند.

    خداوند سبحان نیز در مصحف شریف به زیبایی و شیوایی بدین امر بدیهی و نیاز درونی بنی بشر اشاره می کند: «و از نشانه های او اینکه از خودتان همسرانی برای شما آفرید تا بدان‌ها آرام گیرید و میان‌تان دوستی و رحمت نهاد، آری در این برای مردمی که می‌اندیشند قطعاً نشانه‌هایی است. / سوره روم – آیه 21»

    ادامه مطلب...

  • کلمات کلیدی :

  • نوشته شده توسط :محمد زندی::نظرات دیگران [ نظر]

    هفته ها رویش کار می‌کردم. قربان صدقه اش می‌رفتم. منّتش را می‌کشیدم. زمین و زمان را قسم می‌دادم که اینهمه از عمرت را در پارتی و نایت کلوپ و پلازا گذراندی؛ بیا و دَمی از آن را نیز در پیشگاه خدایت در بیت‌الله سپری کن. هم سنگ مفت و هم گنجشک رایگان و هم امتحانش مجانی‌ست!

    اما به گوشش نمی‌رفت که نمی‌رفت. حال نمی‌دانم این گوش بدهکار نبودنش از سر خود به خواب زنی بود یا اینکه واقعاً در خواب غفلت بسر می‌برد!

    البته ناگفته نماند، با آنکه سر و وضعش چندان متعارف نبود اما ضمیری پاک و قلبی سلیم داشت. از آن دسته آدم‌هایی بود که محیط نامناسب محاطش کرده و لاجرم به همرنگی جماعت پیرامونش تن در داده بود؛ وگرنه مطلّا وقت گران‌بهای ما آنقدر هم بی‌ارزش نبود که مصروف انسانی صم‌البکم و لجوج شود!

    ادامه مطلب...

  • کلمات کلیدی :

  • نوشته شده توسط :محمد زندی::نظرات دیگران [ نظر]

    در زندگانی ممکن است لحظاتی برای آدمی حادث شوند که بالاجبار یا بالاختیار، قید تمامی مجاهدت ها و اندوخته های گذشته اش را بزند و از صفر آغاز کند.

    بسیار اتفاق افتاده است که فردی با سختی بسیار سنگ روی سنگ می گذارد و ذره ذره انباشته می کند و رج به رج می بافد و ...؛ اما به ناگاه هوس می کند که تمام آن مرارت ها و مشقت ها را با تلنگری کوچک و به دست خویش از بین ببرد!

    در وهله نخست، شاید ارتکاب چنین عملی احمقانه انگاشته شود اما با اندکی تأمل می توان به جوانب مثبت آن نیز پی برد، چراکه از صفر شروع کردن و نادیده انگاشتن تلاش های سابق از دو جنبه قابل بررسی است. اول اثرات مثبت و ثانی تأثیرات منفی.

    اگر که بخواهیم از جنبه منفی شروع کنیم، خداوند به زیبایی در محصف شریفش از «الذین حبطت اعمالهم» یاد کرده و تشبیهی هوشمندانه را متذکر شده است.

    باری متعال در تشریح این قبیل افراد، اعمالشان را در حکم مزرعه پربار گندمی می پندارد که با وزش آرام بادی گرمسیری به تلی از خاکستر بدل می گردد!

    البته ناگفته نماند که در توصیف افرادی که مشمول حبط اعمال می شوند، مقدمات و مؤخراتی ملحوظ است اما چه بسا افرادی هستند که همچون تمثیل قرآنی فوق، آتش به خرمن خود می اندازند و بی هیچ توجه و دلیل قانع کننده‌ای، حسنات خویش را مبدل به سیئات می نمایند که این خود از جمله تأثیرات منفی برخی «خود ویرانی»ها بشمار می رود!

    اما محتمل است که «خود ویرانی» برخلاف بار معنایی و لغوی منفی‌اش، اثرات و برکات مثبتی را نیز در پی داشته باشد!

    در همین ارتباط نیز نبی اکرم(صل الله علیه و آله و سلم) حدیثی بی بدیل و تمثیلی بی نظیر را در این باره اظهار می دارند.

    ایشان چنین می فرمایند که شایسته است که ترک دنیا و عدم دلبستگی به ظواهر آن را از کودکان و خردسالان آموخت چراکه ایشانند که در ملاعب خویش، سازه ای را با تحمل رنج و سختی بسیار می سازند و بلافاصله پس از اتمام بازی‌شان، بدست خود آن را ویران نموده و خراب می کنند و نه تنها متأثر و ناراحت نمی شوند بلکه شادمانه به کاری دیگر اشتغال می یابند.

    از این رو می توان دریافت که در پس هر از مبدأ آغاز کردن و هر از صفر شروع نمودنی، شاید خیر و برکتی نهفته که آدمی از آن بی اطلاع باشد!

    در دنیای امروزی بسیار شنیده ایم که فلان دانشجو بعد از چند سال تحصیل در بهمان رشته تحصیلی، از دانشگاه انصراف داد و رشته دیگری را پیگیری نمود و هم اکنون سیل درآمد است که به سمتش سرازیر می شود و ... .

    آری چه بسا اگر «محمدحسین بهجت ‌تبریزی (استاد شهریار)» در همان رشته پزشکی تداوم تحصیل می داد، دیگر "منظومه حیدر بابا" و "علی ای همای رحمت" سروده نمی شد یا اگر «بیل گیتس» و «استیو جابز» از دانشگاه‌شان انصراف نمی دادند یا اخراج نمی شدند، دیگر نامی از دو غول بزرگ کامپیوتری جهان به نام های "مایکروسافت" و "اَپل" نبود!

    غرض آنکه بهتر است گهگاهی آدمی حتی برای امتحان خودش هم که شده، ساخته هایش در شئون مختلف زندگی را به دست خویش ویران نماید و از برخی قیود رهایی یابد تا بیش از پیش قدردان داشته ها و اندوخته هایش بوده و خدای را از این جانب بیشتر شکرگزار باشد.

    «...ـستنتصر القائمـ...»


    بازتاب این یادداشت در:

    «منتشر شده در شماره 814 هفته‌نامه "شما"»

    «سایت خبری - تحلیلی "صراط نیوز"»

     

    «پایگاه خبری - تحلیلی "الف"»



  • کلمات کلیدی :

  • نوشته شده توسط :محمد زندی::نظرات دیگران [ نظر]

    "زیر آسمان های جهان" عنوان کتابی است که در آن مصاحبه "رامین جهانبگلو" با "داریوش شایگان" به چاپ رسیده است. این گفتگو در میان سالهای 1991 الی 1992 میلادی و در اثنای فروپاشی بلوک شرق انجام گرفته است. در این کتاب موضوعاتی چون مذهب و ایدئولوژی؛ سنت و مدرنیته؛ مسائل اجتماعی سیاسی ایران و جهان و نیز آینده مراودات بین الملل مورد بحث قرار گرفته اند.

    در این نوشته قصد داریم تا به شکلی اجمالی و گذرا، نقدی بر نظریات مطرح شده در این گفتگو داشته باشیم.

    در جایی از کتاب و در تعریف مفهوم "لائیسیته" آمده است: «جدایی مذهب از صحنه اجتماع، نه تنها باعث طرد مذهب نشده بلکه برعکس به آن فرصت داده است که گسترش یابد.»

    هم چنین در ادامه می آید: «امروزه بدلیل همزیستی فضاهایی که از نظر تاریخی با هم فاصله دارند، مذهب امری خصوصی خواهد شد.»

    این نظر از چند جهت قابل بررسی است. اولاً؛ مذهب یا به عبارت بهتر، دین بنا بر تعریف برنامه ای برای زندگانی انسانهاست. زندگانی انسان نیز دارای شئون مختلفی است که یکی از مهمترین آنها عرصه اجتماع است. انسان موجودی اجتماعی است و بخش عمده ای از روابط انسانی، در حوزه اجتماع جلوه یافته و تعریف می شود. بنابراین دین، دستورالعملی است از جانب خداوند برای بهبود ساز و کارهای اجتماعی و بطور کلی مذهب، در قالب اجتماع فرصت خودنمایی و بروز خواهد داشت. به همین دلیل سخن به میان آوردن از اینکه دین امری شخصی و خصوصی است، کاملاً مردود است. ثانیاً؛ مذهب به معنی اعم و اسلام در معنی اخص، در بطن جامعه نمود پیدا خواهد کرد؛ نه در کنج خانقاه و گوشه عزلت!

    در ادامه کتاب داریوش شایگان در پاسخ به سوال رامین جهانبگلو بدین مضمون که؛ "آیا غرب ستیزی شرقی ها، آفریده غرب است؟"؛ می گوید: «آری، دقیقاً چنین است.»!

    ادامه مطلب...

  • کلمات کلیدی :

  • نوشته شده توسط :محمد زندی::نظرات دیگران [ نظر]
    <      1   2   3   4   5      >
    کلیه ی حقوق این وبلاگ متعلق به نویسندگان آن می باشد
    گروه فناوری اطلاعات آن لاین تکنولوژی