سفارش تبلیغ
صبا ویژن







 ابداع اندیشمندان را می توان در پنج گونه خلاصه کرد؛ گاهی این نوآوری، ادامه راه نوآوران پیشین است و کوشش برای پایان دادن وسامان بخشیدن به پروژه های ناتمام گذشتگان و ارائه تفسیر و تبیینی نو برای برخی مفاهیم و مقولات کهن، گاهی نیز بازسازی بخشهایی از دیدگاه های پیشگامان است. نوع دیگر نوآوری، بیان و تحلیل پدیده ها ومسایل از منظری دیگر، با برهانها و روشهای متفاوت است؛ گاهی هم دسته بندی و جمع آوری پاره ای میراث در یک منظومه هماهنگ. نوع پنجم نوآوری، ابداع و ابتکار، راههای نوینی برای اندیشیدن است که از رهگذر آنها به نتایجی متفاوت با دستاوردهای سلف رهنمون کنند. شهید سید محمد باقر صدر در همه این زمینه ها نوآور بود. شهید صدر ، از شمار آن الگوهای بارز و فقیهان نواندیش مصلح است که مع الاسف اسلام گرایان در دستاوردهایش تأمل نکرده و عصاره اندیشه اش را بطور علمی بررسی نکرده اند. این عالم ربانی در طول حیات پر بار علمی خود با استفاده از نبوغ سرشار، در تفسیر، فقه، اصول فقه، کلام، فلسفه و سایر علوم اسلامی ابتکارات فراوانی داشته است.
شهید صدر در زمانی که جامعه اسلامی شیفته و دلباخته فرهنگ و تمدن غرب گشته بود، با بلند نظری، اصالت اسلامی خود را حفظ و در چارچوب دین دست به تحول و نوآوری زد و نشان داد می توان با تکیه بر داشته های خود و شکوفا نمودن میراث گذشته دست به کارهای نو و بزرگ زد. وی در عین حال با مقدس شمردن همه میراث مخالف بود، زیرا اعتقاد داشت این تقدیس دست و پای اندیشه را می بندد؛ بدین معنا که گویی همه پاسخها در کتب سلف آمده اند و نقش ما پاسبانی و نگهبانی از میراث است؛ نه نقد و نقب زدن به میراث و برانگیختن عناصر آن و فهم نص مقدس (قرآن کریم و سنت) در فضای حیاتی متجدد.
آنچه صدر برای یافتنش تلاش می کرد، بیرون آوردن دیدگاه های ناب اسلام درباره تاریخ، اقتصاد، سیاست و جامعه بود و در این مقام، افقهای فراوانی گشود. با این وجود وی در کتاب «اقتصادنا» وظیفه اندیشمندان اسلامی را اکتشاف و استخراج می داند، نه بدعت؛ بدین معنا که همه چیز درنهاد اسلام نهفته است و ما به عنوان مومنان به این دین، نباید چونان غربیها مکتبهایی چون سرمایه داری و مارکسیسم و ... ابداع کنیم. روشی که او پیش گرفت، پژوهش تمام جنبه های یک سوژه است؛ نه بررسی تفکیکی و جدانگرانه؛ برای نمونه وی حتی نسبت به زندگی و تاریخ امامان شیعه (ع) نگاهی متفاوت داشت؛ «رویکردی که زندگی هر امام را در نظر گیرد و تاریخ حیات آن معصوم را به مثابه یک پدیده کلی و نه جزئی بنگرد. امامان را یک کل واحد و پیوسته برشمارد و از نشانه ها و اهداف مشترک این کل سخن بگوید... زیرا با دید کلی می توان به پیوندهایی پی برد که میان رفتار امامان وجود دارد.» (1)
شهید صدر، اندیشه را به خدمت نیازها و قضایای آدمیان به کار بست و در این میان فلسفه را از حال و هوای تجریدی و نظریش بیرون آورد و برای نشان دادن پیوند فلسفه با زندگی اجتماعی انسانها کوشید. کتاب «فلسفتنا» که از نخستین نوشته های ارزشمند وی است، حاصل این تلاش بود.
صدر در این کتاب، به تحلیل مشکلات و علل نابسامانی ها پرداخت و از پاسخها و راهکارهایی که انسان درگذر تاریخ به کار گرفت، سخن راند. همچنین ناکامی این راهکارها را بیان داشت و دست آخر، به راه حلهای دین اسلام اشاره کرد. وی، با این مقدمه که «حل مشکلات اجتماعی جز در چار چوب دین امکان نمی یابد» می گوید این دین همان دین فطرت است و میل انسان به توحید الهی.
از بزرگترین دستاوردهای صدر، ارائه رویکردی نو در نظریه معرفت بود که آن را «مذهب ذاتی» نامید. وی به این نکته اشاره کرد که انسان برای ایمان به خدا، نیازمند استدلالهای ژرف نیست، زیرا مسئله ایمان، از مسایل فطری و وجدانی بشر است؛ اما نگرش تجربه گرا و انتشار مادی گرایی در فلسفه اروپای نوین، بر سرشت آدمیان حجاب افکند و «ضمیر پاک انسان آزاد و سلیم نماند و از این رو، فلاسفه به استدلالهای عمیق و پر کردن خلا ناشی از اسارت وجدان روی آوردند.»(2) به نظر شهید صدر، درمان بیماری های اجتماعی بشر و حل مشکلات انسانی و رفتن به سوی پیشرفت و بالندگی هر چه بهتر و بیشتر در درون خود آدمی وجود دارد؛ از این رو باید انسان را آماده حل مشکلات کرد. ازسوی دیگر، بیان می دارد که دین، نیاز فطری انسان است؛ به دیگرسخن آنچه آدمی باید بدان مسلح شود، همان سلاح دین است. منظور صدر بی گمان ادیان توحیدی است؛ نه ادیان بشری که مصالح شخصی آنها را رقم زده است. دین در نگاه صدر، فطری است و انسان ناخواسته به سوی آن کشیده می شود. آیات قرآن نیز بر این اشاره می کنند؛ «فطره الله التی فطر الناس علیها» (روم/30)
افزون بر این نوشته های پیشینیان نتوانسته بود، از عهده ایجاد یک پل ارتباطی میان دو مقوله توحید و دین برآید، چرا که وظیفه علم کلام کهن به استدلال های عقلی و رد شبهات محدود شد که درجهان واقع پای نمی نهند. بعلاوه کلام کهن بخشی پیرامون انسان در خود نداشت.
آیت الله شهید سید محمد باقر صدر که از این حال و هوا آگاهی کامل داشت، به تأثیرشگرف ایمان به خدا در زندگی اشاره کرده و در کتاب فلسفتنا، آن دم که پیوند استوار میان فهم فلسفی جهان و مسایل اجتماعی رادریافت کرد، از این ارتباط سخن گفت.
شاید بارزترین نمونه روش نوین صدر در تفسیر قرآن آشکار شده باشد. شهید صدر در عنایت به تجربه بشری و گره زدن آن با قرآن کریم، ازتفسیر کهن جزئی نگر کناره گرفت و تفسیر موضوعی براساس توحید را به ارمغان آورد.بر این اساس سرآغاز تفسیر، نظر افکندن و در نظر گرفتن واقعیت است؛ نه متن. در واقع در عقیده صدر ابتدا باید به بررسی مشکلات، پرسشها و انواع واقعیتهای موجود پرداخت و پس از آن ، به متن روی آورد. این در حالی بود که تلاشهای پیش از شهید صدر از حوزه متن بیرون نمی رفت و جهان واقع و تجربه های بشری را در نظر نمی گرفت.
آیت الله شهید محمد باقر صدر الگوی کاملی برای نوآوری همراه با جسارت اما دور از بدعت و تحجر است که مطالعه روش و منش او این واقعیت را نمایان می سازد.
ــــــــــــــــــ
پی نوشتها:
1ـ دور الائمه فی الحیاه الاسلامیه، فی کتاب بحوث اسلامیه و مواضیع اخری، بیروت، دار الزهراء، 1403 هـ.، صص58 ـ 59.
2ـ المرسل؛ الرسول؛ الرساله، بیروت، دارالتعارف، ص 10.

برگرفته از پگاه حوزه.



  • کلمات کلیدی :

  • نوشته شده توسط :احسان آیتی::نظرات دیگران [ نظر]

    آقای منتظری در پاسخ به «یک نفر»! از نروژ واکنش مسلمین علیه اهانت مطبوعات اروپایی را محکوم کرد و آن را از مصادیق منکرات به حساب آورد!وی در پاسخ به یک مکتوب که نویسنده آن مدعی بود مقلد آقای منتظری است نوشت: اعتراض به این کاریکاتورها سبب اشاعه آن شد و لذا: «اشاعه آن در جهان خودش از مصادیق اشاعه فحشا می باشد.»
    منتظری به جای آنکه غرب را به سبب فتنه ای که منجر به شهادت دهها تن در جهان اسلام شده، محکوم کند، اعتراض کنندگان را در این ماجرا مقصر معرفی کرد و گفت: «دیدیم که دامن زدن به آن چه آثار سویی از قبیل تلف نفوس محترمه و آتش زدن سفارتخانه ها را در پی داشت.»
    در واقع آقای منتظری توقع دارد مسلمانان در برابر هجو دین و پیامبرشان سکوت کنند وگرنه گردنشان در گرو پیامدهای آن می باشد با این منطق کفر و عوامل آن در یک حصار امن قرار می گیرد و اسلام و نوامیس آن بی پناه می مانند! (1)
    آن هنگام که به پیامبر اعظم توهین شد  و سراسر جهان علیه این توهین به پاخاست اصلاح طلبان از اینکه کاریکاتوری موهن به ساحت قدسی پیامبر در یک نشریه محلی کوچک توسط مسلمانان به موضوعی بزرگ بدل گشته است ابراز نگرانی می کردند. چندین سال قبل از آن نیز هنگامی که هاشم آغاجری به احکام اسلامی و مراجع تقلید حمله توهین آمیزی نمود اصلاح طلبان از اینکه یک سخنرانی در محفلی کوچک دانشجویی این چنین بازتاب داده شده است ناراحتی خود را ابراز داشتند.(2)  چنین ماجرایی قبل از آن در قضیه نشریه دانشجویی موج و توهین این نشریه به امام زمان (عج)نیز وجود داشت آن هنگام اصلاح طلبان معتقد بودند چنین اعمالی علاوه بر اینکه خود اشاعه فحشا می تواند باشد یک اقدام سیاسی از سوی مخالفان اصلاح طلبان است.
    این روزها اما اوضاع متفاوت است و بعد مطالب اهانت آمیز یک سایت ناشناخته به نوه حضرت امام اصلاح طلبان تمام توان خود را برای اعتراض به این سایت صرف نمودند.
    البته توهین و اهانت هر جا و از هر کسی و به هر کسی پسندیده نیست.
    این نوشتار در این مقام نیست تا مقایسه کند کاریکاتور موهن نشریه دانمارکی یا سخنان موهن آغاجری و یا داستان نشریه موج اهانت امیز تر بود یا مطالب  سایت نوسازی، اما انچه مسلم است طبق فتوای اصلاح طلبی آنچه اصلاح طلبان در این مدت انجام دادند خود از مصادیق منکر و اشاعه فحشاست.و چنانچه ادعا می کنند حضرت آیت الله توسلی نیز تاب این اهانتها را نداشت و به ههمین  خاطر به رحمت خدا رفت. از این رو «دیدیم که دامن زدن به آن چه آثار سویی از قبیل تلف نفوس محترمه .. را در پی داشت.»
     بعلاوه اینکه طبق آنچه اصلاح طلبان خود در سالیان پیش اعتقاد داشتند از انجایی که سایت نوسازی یک سایت ناشناخته و بی تاثیر در عرصه اطلاع رسانی بوده است اقدام اصلاح طلبان را نباید از سر صداقت و ارادت به امام و نوه بزرگوار ایشان که اقدامی سیاسی علیه اصولگرایان تلقی کرد.البته احتمال دیگر آن است که اصلاح طلبان واقعا از رفتار گذشته خود پشیمان هستند و اگر این چنین است انتظار ان است شهامت اعتراف و عذر خواهی از ملت را نیز داشته باشند.
    پی نوشتها:
    (1)روزنامه کیهان،  3 اسفند 1384، ش. 18459، ص.2
     (2) مثلا نگاه کنید به :  بیانیه سازمان مجاهدین (انقلاب اسلامی)
    http://ansarnews.com/?usr=news/detail&nid=2407



  • کلمات کلیدی : سیاست

  • نوشته شده توسط :احسان آیتی::نظرات دیگران [ نظر]

    حمله حمله ...»
    86/11/23 5:33 ع

    حمله بی سابقه به سید حسن خمینی

    حمله به منتقدان در جشن ملی

    اینها دو تیتر اصلی روزنامه اعتماد ملی در تاریخ 23/11/86 است. به نظر حرفه ای گری ناشیانه !!! دست اندرکاران این روزنامه متوجه تضاد بین این دو عبارت نشده اند. مطلب اینجاست که حجت الاسلام سید حسن خمینی در یکی از نشریات دوم خردادی که گویا در یک ماه گذشته انجام گرفته است ایشان ضمن نقل سخنانی از امام راحل ورود نظامیان به عرصه سیاست را تقبیح کردند. چاپ این نشریه همراه شد با سخنان فرمانده سپاه که در سخنان خود بسیج را موظف به دفاع از تفکر اصولگرایی مورد نظر رهبری فراخوانده بود.

    بعد از آن برخی از اشخاص اصولگرا در برابر سخنان نوه حضرت امام موضع گرفتند و ناتقادات خود را به ایشان مطرح کردند. البته برخی هم در این بین از دایره انصاف خارج شدند. اما افراطیون دوم خردادی که سالها در روزنامه ها و سایتها و وبلاگها و سخنان خود با انواع مختلف از مقاله گرفته تا کاریکاتور به شخص حضرت امام و نظرات ایشان توهینهای علنی کرده بودند، این بار سینه چاکانه علم دفاع از نوه حضرت امام را بر افراشتند و مزورانه اعلام نمودند که اهانت به بیت امام را بر نمی تابیم!!

    اما درباره صفحه اول روزنامه اعتماد ملی این نکته در خور توجه است که اینان از یک سو انتقاد به دولت را بر هر زبانی جایز میدانند و از تمسخر و استهزا و تهمت و توهین هم ابا ندارند و نام خود را منتقد می دانند (نگاه کنید به تیتر اصلی حمله به منتقدان...) اما از سوی دیگر انتقادات برخی دیگر را حمله بی سابقه (نگاه کنید به تیتر دوم) می دانند. روشن است که در برابر سخنانی که خلاف اعتقاد آقایون اصلاح طلب است فقط باید سکوت نمود و الا متهم به حمله و  هجوم خواهی شد. بدین معنا که انتقاد و آزادی بیان خوب است فقط برای دوم خردادی ها آن هم در حد توهین به هر کس و هر نظر. اما از سوی دیگر انتقاد از یک نظر در برابر دوم خردادی ها حمله بی سابقه تلقی می شود...!!

    نکته دیگر اینکه این روزنامه در صفحه اول خود بعد از راهپیمایی با شکوه مردم سراسر کشور و از میان انبوه عکسهایی که از این مراسم تهیه شده است عکسی را در صفحه اول خود بعنوان عکس اصلی کار کرده است که در آن گروهی از بسیجیان با لباس متحد الشکل را نشان می دهد!! شاید بدین معنا که خوراکی برای خبرگزاری های غربی تهیه کرده باشد که تنها افرادی خاص به راهپیمایی می آیند این عکس را چنانچه در کنار عکس درج شده است عکاس روزنامه اعتماد ملی گرفته است. که البته به نظر بیشتر به یک کج سلیقگی بر می گردد!!



  • کلمات کلیدی :

  • نوشته شده توسط :احسان آیتی::نظرات دیگران [ نظر]

    مترو می‏چکد!!»
    86/10/24 3:12 ع

    اینجا متروی استگاه امام حسین به طرف صادقیه است تاریخ 24/10/86 حدود ساعت 8:15 صبح که این گونه شرشر آب را بر سر مسافران می‏چکاند

    فرمت فیلم 3 جی پی است.

    فیلم را اینجا ببینید



  • کلمات کلیدی : سیاست

  • نوشته شده توسط :احسان آیتی::نظرات دیگران [ نظر]

    خاتمی در کرمان به دفاع از عملکرد دولت‌های اصلاحات و سازندگی پرداخت و گفت: متأسفانه اخیرا اهانتی به انقلاب و ملت ایران شده و آن نفی دستاوردهای انقلاب از اول تا دوران اخیر است و این جفای بزرگی است. دورانی که 11 سال آن به رهبری امام (ره) و چند سال نیز با ریاست جمهوری رهبر معظم انقلاب گذشته است و مملکت در شرایط سختی اداره شده است.
    او با اشاره به دوران 8 ساله سازندگی گفت: شخصیت هاشمی رفسنجانی و فداکاری او باعث شد که در بدترین موقعیت‌ها به ایشان اعتماد شود. هاشمی بعد از جنگ با مشکلات بسیاری کشور را اداره کرد و ندیده گرفتن این‌ها و انکار همه این فعالیت‌ها جفا به ملت ایران است و امیدواریم تمام این‌ها بررسی شود و یا «کارگروهی» تشکیل شود و خدمات انجام گرفته از ابتدای انقلاب تاکنون، نشان داده شود.
    خاتمی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه «افتخار می‌کنم که همواره در دولت من از آزادی بیان، مطبوعات و اندیشه دفاع شد»، گفت: انتقادها از گذشته باید منصفانه باشد. وی تاکید  کرد «گذشته‌ها را نباید منکوب کرد و نباید نیروهایی که سرمایه کشور هستند، دلسرد و از صحنه خارج کنیم»

     *اینکه آقای خاتمی به تازگی یاد مردم افتاده است و شال و کلاه کرده و به شمال وجنوب کشور سفر می کند تا رای های خاکستری را جمع کند به کنار. اینکه این جماعت سفرهای استانی را پوپولیستی و عوام فریبانه و برای عهد قجر می خواندند و  اکنون خود بدان ملتزم شده اند به کنار. اینکه این جماعت اقتصاد را اصلا در دستور کار نداشتند و همه تلاششان آزادی و دموکراسی سکولار بود و به تازگی یاد سفره مردم و عدالت افتادند به کنار. اینکه مردم سه – چهار انتخابات است که اصولگرایان را با قاطعیت بر می گزینند و وقعی به اصلاح طلبان ورشکسته نمی نهند  باز هم به کنار. اینکه در سفر های استانی آقای خاتمی چند صد تا دانشجوی دفتر تحکیمی استقبال کننده ایشان هستند به کنار. اینکه اگر محمدرضا گلزار و علی دایی و عمو پورنگ و خاله نرگس و ... به شهری بروند هم این چنین استقبالی ا خواهند داشت باز به کنار.

    اما ... آنچه دراین سخنان جناب خاتمی مورد توجه است این است که ایشان جدیدا دستاوردهای گذشته کشور را بزرگ و دوران سازندگی را خدمت می نامد. هنوز به یادها مانده آن زمانی که در دولت جناب آقای خاتمی شدیدترین حملات نه تنها به آقای هاشمی بلکه اسلام و نظام و انقلاب و امام و ... می شد و شرح این ماجرا هم تکراری و هم طولانی است. آن روز جناب خاتمی ان سخنان را نه منکوب کردن گذشته و تخریب می نامید و نه انتقادهای غیر منصفانه بلکه آن توهینها و هتک حرمتها را امروز آزادی بیان و مطبوعات و اندیشه می داندو به آن افتخار هم میکند!! آیا بلایی که یاران ایشان در انتخابات مجلس ششم بر سر آقای هاشمی آوردند را به یاد برده اند؟ ماجرای قتلهای زنجیره ای و اتهام آن به آقای هاشمی را از یاد برده اند؟ در همان دوران عالی جناب سرخ و خاکستری و سیاه چه کسی بود؟ حال چه شده است که مدعی آزادی بیان و اندیشه انتقاد به دولتهای قبل را بر نمی تابد آن را جفا به ملت می داند؟

    نیکوست که برای بازگشت به قدرت این چنین رنگ عوض کرد؟ البته شاید اصلاح طلبان از گذشته سیاه خود پشیمان شده اند و این حرفها از روی اخلاص می زنند!! اما آقای خاتمی این نکته را باید صریحا به مردم اعلام کنند و بابت آن دوران سکوتی که علامت رضا هم به همراه داشت از مردم عذر خواهی کنند. و یا لا اقل این را بدانند که مردم نه فراموشکارند نه ...

    البته باز هم جای نیکویی است که که عده ای هر چند نمایشی و به ظاهر به یاد مردم و انقلاب افتاده اند....



  • کلمات کلیدی : سیاست

  • نوشته شده توسط :احسان آیتی::نظرات دیگران [ نظر]
    <   <<   41   42   43   44   45   >>   >
    کلیه ی حقوق این وبلاگ متعلق به نویسندگان آن می باشد
    گروه فناوری اطلاعات آن لاین تکنولوژی